„Ile miodu w miodzie i co pszczoły na to?” - wykład Jacka Proszyka

niedziela, 17 stycznia, godz. 17.00 (wstęp wolny)


W programie kolejnej edycji Bielskiej Kuchni Społecznej odbędzie się wykład dr. Jacka Proszyka - „Ile miodu w miodzie i co pszczoły na to? O współczesnych problemach etycznych związanych z hodowlą pszczół. Jak rozpoznać prawdziwy miód i czy pozyskiwanie miodu musi wiązać się z cierpieniem pszczół".

Ilustracją wydarzenia jest praca Tomasza Kręcickiego pt. „Miód" - III Nagroda Prezydenta Miasta Bielska-Białej na 42. Biennale Malarstwa "Bielska Jesień 2015". Artysta jest zeszłorocznym absolwentem ASP w Krakowie.

Tomasz Kręcicki, Miód, 2014, olej i papier na płótnie, 85 x 80 cm

 

Jacek Proszyk - doktor nauk humanistycznych, religioznawca, miłośnik historii i kultury Śląska Cieszyńskiego, autor kilku książek o historii Żydów w Bielsku-Białej i kilkudziesięciu artykułów dotyczących historii, kultury i religii, dawniej nauczyciel akademicki i licealny, autor parateatralnych przedstawień w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej w latach 2007-2013 za które otrzymał nominację do nagrody Prezydenta Miasta Bielska-Białej Ikar 2010, entomolog i obserwator świata owadów na terenie Parku Ekologicznego Dolina Wapienicy, pszczelarz i badacz biologii samotnych pszczół zapylających

Wystawa finałowa, ogłoszenie wyników konkursu - czwartek, 9 listopada, 17.00
_____________________

Galeria wirtualna  >>

Głosowanie internautów >>

English version

>>

Klubokawiarnia Aquarium
26 września - 5 listopada

English version

>>

Galeria BWA Gorzów Wielkopolski
____________________________

Wystawa prac z Kolekcji Sztuki Galerii Bielskiej BWA

>>

Fotorelacje na Google Open Gallery  >>

>>

   Znajdź nas
   na Facebooku

 

   #galeriabielska 

>>